Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο Κώστας Τσικλητήρας!

Σαν σήμερα πριν από 104 ολόκληρα χρόνια έφυγε από την ζωή ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του Ελληνικού Έθνους που πάνω απ’όλα όμως ήταν ένας άνθρωπος που με την τόλμη και το ήθος του που έδειξε για το καλό της χώρας έκανε χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) ανθρώπους να τον θεωρούν πρότυπο. Διαβάστε μία ιστορία για τον άνθρωπο Κώστα Τσικλητήρα.

Αθήνα, πρωινό 10ης Φεβρουαρίου 1913. Το κρύο τρυπά κόκαλα. Η μικρή πρωτεύουσα του ελληνικού βασιλείου παραμένει μεθυσμένη. Εδώ και μήνες οι νίκες του στρατού στο Βαλκανικό μέτωπο έχουν κάνει περήφανους όχι μόνο τους κατοίκους της, αλλά και όλους τους Έλληνες. Η Ελλάδα μεγαλώνει, με πόλεμο, με κόπο και αίμα, αλλά μεγαλώνει. Η Θεσσαλονίκη είναι ήδη ελεύθερη και το νέο στοίχημα λέγεται «Γιάννινα». Η πόλη του Αλί Πασά ετοιμάζεται κι αυτή να δεχθεί τον ελληνικό στρατό, Ακόμα κι ο πρωθυπουργός, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Λευτεράκης για τους οπαδούς του, έσπευσε εκεί για να είναι από τους πρώτους που θα μπει η πρωτεύουσα της Ηπείρου.
Οι δημοσιογράφοι στις εφημερίδες ξενυχτούν για τις έκτακτες εκδόσεις με τα τελευταία νέα του μετώπου. Κι οι εφημεριδοπώλες κάθε τόσο πουλάνε φωναχτά τη πραμάτεια τους.
Σ’ ένα δωμάτιο α’ θέσης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ένα 25χρονο παλικάρι δυό μέτρα δίνει τη δική του μάχη. Μόνο που είναι άνιση. Οι γιατροί προσπαθούν να τον βοηθήσουν. Ο αντίπαλος είναι σκληρός και ύπουλος. Λέγεται «φυματιώδης μηνιγγίτιδα»!
Ο άρρωστος ψιθυρίζει κάθε τόσο την ίδια φράση
– Γιούρι θα σε νικήσω… Γιούρι θα σε νικήσω.
Η φωνή μπορεί να είναι εξασθενιμένη, αλλά ο τόνος της παραμένει αποφασιστικός.
Είναι ο Κωστής Τσικλιτήρας, ο διασημότερος Έλληνας αθλητής. Οκτώ μήνες πριν ήταν Ολυμπιονίκης στη Στοκχόλμη. Τώρα έδινε τη δυσκολότερη μάχη της ζωής του.
Σεπτέμβριος 1912. Αρχίζει ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος. Τα στρατολογικά γραφεία ανοίγουν για να δεχτούν τους αυριανούς πολεμιστές. Στο στρατολογικό γραφείο της Καλαμάτας παρουσιάζεται ο Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας. Το Φύλλο Πορείας γράφει «9ο Σύνταγμα, λοχίας 8ου Λόχου Πεζικού». Ρωτά να μάθει περισσότερα κι η απάντηση τον απογοητεύει:
«Πας στη Λάρισα. Θα είσαι στο στρατόπεδο των Τούρκων αιχμαλώτων. Εκεί τουλάχιστον δεν κινδυνεύεις από καμιά αδέσποτη σφαίρα» του λέει κλείνοντας πονηρά το μάτι ένας μόνιμος λοχίας που τον αναγνώρισε.
Βλέπει φευγαλέα τον μικρότερό του αδελφό, τον Σταύρο (Λούλης). Έχει στα χέρια του την εξουσιοδότηση του πατέρα του να καταταγεί εθελοντής για να πάει στη πρώτη γραμμή.
«Σιγά μην περιμένω να με καλέσουν. Έβαλα μια υπογραφή του πατέρα κι ήρθα να καταταγώ. Η Ελλάδα πρέπει να μεγαλώσει» του λέει και τρέχει να καταθέσει το χαρτί χωρίς να τον ρωτήσει που πάει.
Ο Τσικλητήρας ζητά επίμονα μετάθεση στη πρώτη γραμμή. Το στρατόπεδο υποδοχής αιχμαλώτων έχει δουλειά, αλλά δεν είναι αυτό που ονειρευόταν.
Στην Αθήνα ο Πρίγκιπας Νικόλαος υπογράφει το χαρτί της μετάθεσης του Τσικλητήρα. Δεν είναι η πρώτη γραμμή, αλλά η Αθήνα «Τους Ολυμπιονίκες τους χρειάζεται η πατρίς» παρατηρεί ο Νικόλαος στους συνεργάτες του.
Ο Τσικλητήρας έρχεται στην Αθήνα και ζητά μετέθεση για την Ήπειρο. Για την πρώτη γραμμή. Όμως τα πρώτα συμπτώματα της αρρώστιας του έχουν εμφανιστεί. Κλείνεται στον Ευαγγελισμό. Ο δρόμος προς το τέλος έχει αρχίσει.
Στη κηδεία του κόσμος πολύς τον έκλαψε. Περισσότερο απ’ όλους η Ηρώ, η γυναίκα που τον αγάπησε και επρόκειτο να παντρευτεί. Δεν πρόλαβε!
Όσο για τον Ελληνικό Στρατό αυτός μπήκε στα Γιάννινα λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου…

StatsBetSports Team

Μοιράσου το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *